søndag 7. oktober 2007

BUJUMBURA

Hektisk aktivitet på markedet i Burundis hovedstad Bujumbura.

Vi landet i Bujumbura hovedstaden i Burundi i dag morges. Dette er et annet Afrika bare 40 minutter med fly fra Nairobi. Alle nyanser av grønn frodighet møtte oss her vest for Tanganikasjøen. Fantastisk utsikt mot vest over sjøen og fjellene i Syd-Kivu i Kongo.

Burundi er preget av 12 års borgekrig, men det er relativt rolig her etter valget i 2005. Bujumbura har mer bypreg enn forventet. Sophie Cascade som er Country Director for Flyktninghjelpen her, kan fortelle at det har skjedd en viss utvikling de siste 2 årene.

Vi kjører gjennom stille gater omkranset av trær som blomstrer i alle farger. Det er vanskelig å forestille seg marerittet som foregikk i denne gaten nedenfor universitetet i 2003:
Det var trefninger mellom opprørshæren og regjeringsstyrkene. Opprørshæren sendte barnesoldater bevæpnet med granater og våpen foran seg som et skjold. De hadde fått barna til å tro at de var usynlige bare de ba og sang. Regjeringshæren møtte barna med åpen ild....

350 000 ble drept under borgerkrigen. 800 000 flyktet til Tanzania. Her bor det fremdeles 350 000 burundier hvorav 150 000 i flyktningleire. Tanzania har nå bestemt at alle disse skal utvises innen utgangen av 2008.

I løpet av uken i Burundi vil jeg møte mange av flyktningene som er kommet tilbake og problemene de møter. Jeg får også se ulike prosjekter Flyktninghjelpen er involvert i og vil møte en del av de 250 medarbeiderne Flyktninghjelpen har her.

Vi bor i et Guesthouse i byen. Naboens store interesse er reptiler, og da vi tittet over murgjerdet lå det 4 krokodiller i et basseng. Den største krokodillen som er observert i verden, lever her i Tanganikasjøen. Den er 60 år gammel og 7 meter lang.

Det blir ikke morgenbad i Tanganikasjøen under oppholdet her.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hi Liv,
Bujumbura must be quite hot!!!
And, I am a bit curious about your preparations for this journey into the middle of Africa. Which is the opposite of the polar regions to which you are known for . . . How long did it to acclimate (bli akklimatisert) to the this new environment? Thanks for being an inspiration to us all, Rob