torsdag 4. oktober 2007

Bygger ny flyktningleir

Flyktningene bygger selv opp den flomrammede leiren.

Vi startet grytidlig i dag. Etter to timer på en hullete grusvei nådde vi flyktningleiren Dadabaad nordøst i Kenya. Her er Flyktninghjelpen godt i gang med å bygge nye hus etter at flommen i fjor høst ødela hjemmene til om lag 500 flyktningfamilier fra Somalia.
Leiren består totalt av tre leire med noen kilometers avstand: Dagahaley, Ifo og Hagudera. Totalt bor det 170 394 flyktninger i disse leirene.

Flyktninghjelpens byggelder, Joana fra Portugal, tar oss med rundt. I dag har hun satt 10 - 15 unge menn i gang med å sette opp et nytt hus etter klare spesifikasjoner.

- Dersom de viser at de duger, ansetter jeg dem. Da inkluderes de i programmet, der vi skal bygge totalt 2500 hus, forklarer hun.

79 av de 500 husene som skal være ferdig innen utgangen av desember er bygget. Kvaliteten er bedre enn de folk bodde i tidligere. Nå bygges de for å tåle en ny flom. Det haster for folk å komme i hus før regntiden setter inn.
Joana er utdannet arkitekt og utviklet en hustype som er langt mer solid enn den gamle byggemetoden. Den krever 1000 "murstein" mer enn den gamle modellen.
Hun og teamet har også testet hvordan man kan lage de mest solide "murstein" av jorda på stedet. Ulike blandinger er prøvet og testet. Vinneren er den av ren jord som tørker sakte under plast.

I dag skinner solen og jeg er i ferd med å bli vant til et varmere klima. Den dårlige sommeren hjemme etterlot meg nokså blek. Så her passer jeg på å smøre krem med høy solfaktor på nese og andre utsatte kroppsdeler. Selv tærne i sandalene får en omgang.

Ungene stimler sammen rundt oss når vi gjør en stopp i leiren. De synes nok vi "Musongoer" (betyr "hvit" på swahili) er noen mekelige skapninger, og lattermilde og smilende stiller de seg opp for å ta oss nærmere i øyensyn. Jeg håper at jeg snart får møte elever og lærere for å se hvordan skoledagen arter seg.

I morgen drar vi videre til flyktningleiren Ifo, der Flyktninghjelpen bygger hus til omlag 20 000 flyktninger. De ble også rammet av fjorårets flom.