fredag 12. oktober 2007

Mot nord ........


Det er lørdag morgen i Bujumbura. I dag er det ”Community Day” dag. Det vil si ingen har lov til å kjøre i gatene her før kl 10.30. I løpet av morgenen skal det være hovedrengjøring i byen. Det sies at presidenten går foran med et godt eksempel og reiser rundt i de forskjellige bydelene for å feie og rydde sammen med folk.

Burundi er for øvrig et rent og ryddig land i forhold til det jeg har sett av Kenya. Her er det ryddet og feiet rund hver stråhytte og hus. Langs veiene var det ikke søppel å se, mens det i Kenya var rester etter plast og papir over alt.

Dagen er også en feiring av overgangen til demokrati i landet som fulgte etter drapet på prins Rwagasore i 1961. I 1962 ble det dannet en regjering der ministerpostene ble likt fordelt mellom hutsier og tutsier. Men som vi vet fulgte nye uroligheter og blodige sammenstøt. Du kan lese en kortversjon av Burundis historie på Wikipedia.

I dag starter vi reisen hjem til Norge. Vi flyr til Nairobi og derfra videre til Oslo.

Det har vært to uker med sterke inntrykk. Det har vært vanskeligere å skrive blogg fra denne turen enn jeg var forberedt på. Alle ansatte i Flyktninghjelpen er erfarne hjelpearbeidere. Vi har fått briefing hver morgen, i bilen har vi fått de ansattes historier fra ulike oppdrag, i leirene har vi fått snakke direkte med flyktninger og hørt deres historier.

På en ekspedisjon har en god tid til å tenke og reflektere. De rolige minuttene jeg har hatt på denne turen har vært når jeg setter meg foran PCen og skal skrive bloggen. Litt ekstra tid får jeg også når jeg venter på å få kontakt på internet. Linjene er trege og kontakt brytes hvis det er stor trafikk.

Det har gjort at vi ikke har sendt så mange bilder som planlagt, men neste uke kommer det bilder og flere historier fra Flyktninghjelpens arbeid i Kenya og her i Burundi.

4 kommentarer:

Anonym sa...

det jeg var ute etter, takk

Anonym sa...

I wish not agree on it. I think warm-hearted post. Especially the title-deed attracted me to be familiar with the sound story.

Anonym sa...

veldig interessant, takk

Anonym sa...

afu c cqx x, porn. txh n, rwj zdrmsa! mwfc w ngj yo.